top of page

Missie 2020

 10 t/m 24 januari

Missie Stichting SKB4Gambia naar Kanifing General Hospital van 10-24 januari 2020.

SKB4Gambia zal in januari 2020 de 8e medische missie in het Kanifing General Hospital in Serrekunda (Gambia) uitvoeren. De stichting is in 2012 opgericht door enkele IC-verpleegkundigen van het SKB in Winterswijk. Tijdens een vakantie in Gambia werd ook een bezoek aan het plaatselijke ziekenhuis gebracht en bleek er een grote behoefte aan kennis, instrumentarium en medische middelen te bestaan. Terug in Winterswijk is toen het plan ontstaan om met enthousiaste medewerkers van het ziekenhuis en een paar mensen van buitenaf, een medische missie naar Gambia te organiseren. Dit bleek voor de teamleden zoveel impact te hebben dat er een jaarlijks vervolg aan de missies wordt gegeven.

Het team voor 2020 bestaat uit 13 personen, te weten een algemeen chirurg, twee anesthesisten, een anesthesie-assistent, twee OK-verpleegkundigen, een recovery verpleegkundige, een wondzorg verpleegkundige, twee radiologisch laboranten, twee technici en een coördinator/teamleider.

De werkzaamheden die verricht zullen worden zijn:

  • Het uitvoeren van operatieprogramma’s met het accent op strumaoperaties, hernia’s, liesbreuken en diverse kleinere ingrepen waarvoor patiënten op een wachtlijst worden geplaatst. De teamleider en de algemeen chirurg vertrekken al enkele dagen eerder om de patiënten die geopereerd moeten worden, medisch te screenen.

  • Het bieden van wondzorg en het aanbieden van kennis en vaardigheden hiervoor. Gambia is een land met erg veel open vuren, waardoor er veel brandwonden ontstaan. Hiervoor is vanuit Nederland een grote zending wondzorgmateriaal naar Gambia verscheept. Dit materiaal is door een plaatselijke diaconie uit onze regio gesponsord.

  • Het bieden van scholing op het terrein van de anesthesie, operatiekamer en verpleging, vooral gericht op het bieden van pijnbestrijding en verbetering van de hygiëne.

  • Het bieden van ondersteuning bij de medische beeldvormende techniek (radiologie). Getracht zal worden om een defect röntgentoestel weer in bedrijf te krijgen.

  • Technische ondersteuning bij reparatie en onderhoud van medische en huishoudelijke apparatuur (anesthesie-apparatuur, OK-tafel, wasmachine en wasdroger etc.

Vooruitlopend op de missie is begin november al een zending met medische middelen, verbandmiddelen, geneesmiddelen naar Gambia verscheept. Een groot deel hiervan wordt gesponsord of geschonken door bedrijven en instellingen, maar ook particulieren, uit onze regio.

De aanschaf en verzending hiervan is echter een kostbare aangelegenheid. De stichting staat dan ook

open voor geldelijke bijdragen vanuit de Achterhoekse bevolking, die in deze kersttijd ook iets willen geven dat geheel ten goede komt aan de gezondheidszorg van onze medemensen in Gambia.

 

Videoververslag

Anker 1: videoverslag 2020

Dankwoord

Dank aan alle deelnemers van missie 2020!

Na vele maanden van voorbereiden is de missie van januari 2020 voltooid.
Een bijzonder team waarin iedereen fijn kon werken.

Trots op Jan die nog steeds met grote precisie zijn chirurgische vaardigheden uitvoert en met name voor de schildklierpatiënten van grote betekenis is geweest; vooral de vrouwen schamen zich en bedekken hun hals.
Al is het maar voor een kleine groep...je maakt het ( grote) verschil!
Dank aan Monique en Liesbeth die uren stonden te assisteren met dikke enkels door de warmte en de muggebulten en ook bleven assisteren als ze zich niet geheel lekker voelden! Toppers💪
Mart en Oscar het zeer komische anesthesieduo... beter dan een avondje cabaret in het theater; ze hebben ons vele tranen gekost, maar wel van het lachen!😂
Samen met Ria, die met veel zorg alle patiënten geruststelde was het een geweldig team.
Edwin de funny man van de recovery heeft enorm veel vrienden gemaakt.Het kwam echt vanuit zijn hart als hij zei ; I am your friend we take good care of you; de patiënten en familieleden waren meteen gerustgesteld..geweldig hoe je het deed in je eigen tokootje!
Manon, die de wondzorg op zich genomen heeft kwam er gedurende missie steeds beter in..wat kreeg ze een waardering tijdens de meeting op de laatste dag, waarbij ook veel dank voor het meegebrachte materiaal.
En dan Jennifer en Els de dames die zich een volle week hebben ingezet en de 2de röntgenkamer weer functionerend kregen, wat vreugdetranen opleverde. Een topprestatie die in de meeting werd geprezen.
Dit samen met Geert en Geert ofwel buurman&buurman: wat een geweldige "klussers".
Veel gerepareerd maar ook gezellig bij een drankje aanwezig, voordat iedereen het bed indook.
Stuk voor stuk geweldig werk verricht!
Deze 4 mensen gingen een week geleden al weer naar Nederland maar leefden op afstand intens mee.Dankjulliewel.

Mensen, wat een bijzondere missie, bewondering voor jullie inzet gedurende de erg lange werkdagen van meer dan 8 uur, wat een geweldig team, wat viel er al snel een ( verantwoordelijke) last van me af, omdat het al gauw duidelijk was dat het goed zou gaan!

Nogmaals dank kanjers van missie januari 2020!!

Liefs Carla😘

 

bottom of page