top of page

Missie 2022

6 t/m 13 februari

6 febr. as vertrekt voor de 9de keer, in het 10 - jarig bestaan, een team van 15 mensen vanuit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix naar Gambia om te opereren, wondzorg, scholing en reparaties te doen en ondersteuning op de röntgenafdeling te geven@ Kanifing General Hospital

en natuurlijk heel veel uitdelen

Het team bestaat:

Rianne(OK-ass)

Geert L(techn)

Bas(Chir)

Mariët(rö)

Mark (Gyn)

Manon (vp/wondzorg)

Edwin (recovery)

Carla(vp/ coörd)

Ria (anesth)

Els( rö)

Esther( vp/ wondzorg)

Oscar(anesth)

Normen(PA-anesth)

Geert tk(techn)

Liesbeth (OK-ass)

Van 6 t/m 13 feb kunt u ons volgen via deze site of onze website: www.skb4gambia.nl

We hebben er zin in!

Foto vertrek

Anker 1: videoverslag 2020

Dankwoord

**WAT EEN WEEK**


-Veel en veel te kort!!- 


Het lijkt alsof we heel lang in Gambia zijn geweest, het besef van de dagen is weg en ik zal nog vele foto's en filmpjes die ongeopend in de missie app februari 2022 staan, maar ook de reacties op onze fbpagina, thuis moeten bekijken.
Duidelijk is wel dat een week veel tekort is. 
We zijn de week begonnen met een team waarvan een deel zijn ogen uitkeek omdat het de eerste keer was, anderen gauw weer gewend waren omdat ze vaker waren geweest en sommigen bijna nergens meer koud of warm van werden. 
Voor vertrek op afstand al ondersteund door het KGH, tijdens ons verblijf geregeld dat we o.a de PCR testen konden laten afnemen in het KGH, maar ook topchauffeur Abdoulie geregeld die dag en nacht voor ons klaar stond. 
Onze materialen mochten nog even opgeslagen blijven bij GFY en die hebben we maandag in 2x opgehaald met de bus. Als iemand nog foto's mist van de geschonken spullen, er is veel vastgelegd (wordt geplaatst binnenkort) 
De 2 nieuwe ' snijders' Mark en Bas kwamen er snel in, soms nog wat met ongeloof reageren over het plannen van de patiënten maar reeds in het midden van de week ook snappen waarom het zo loopt.
Het wennen aan elkaar tijdens de samenwerking met het Gambiaanse team, maar toch veel van elkaar kunnen leren.... en leuk dat je al snel hoort" als ik de volgende keer mee ga, dan..."
En fijn om te weten was, dat als Mark aan kwam lopen de groep compleet was  
Onze standup comedian/ anesthesist Oscar was weer op zijn best ..wat hebben we weer veel gelachen...onder het motto' het is nooit zo duuster of ' t wordt wal wear lech'...
En zo was het ook, ook als mensen er even doorheen zaten.
Want het hakt er in...er wordt veel verwacht, je wilt geen fouten maken, lange werkdagen, lastige operaties , de warmte en nog steeds op 'aan' ook als je weer bij het hotel bent. 
Anesthesist Ria blijft rustig aanwezig, de 'fundering' , overzicht houdend, aansturend maar ook genietend. 
Samen de 3 H's, een mooie club met de PA-er Normen die zich snel als een vis in het water voelde, o.a patiënten zag voor de ingreep en zoveel kon doen op de OK..je kon hem zien genieten! 
De 2 ok-assistentes Rianne en Liesbeth, die lang aan tafel moesten staan, vanwege de toch gecompliceerde ingrepen en het nodige weer voor moesten bereiden... bedsideteaching deden, wat veel energie kostte, maar door de behulpzaamheid binnen het team, weer op adem konden komen. 
Recoveryverpleegkundige Edwin zat na de 1ste ingreep al weer op de juiste plek, nooit mopperend en zo zorgzaam voor de patiënten, maar ook voor de teamleden..wat een 'skatje'! 
Verpleegkundige Manon, die de wondzorg deed en de verpleegkundigen op de ward kennis van wondzorg bij wilde brengen, liet al gauw merken dat, als ze dat wilden, zelf moeten aanpakken en nadenken... en dat bleek effectief als je hoorde wat bij de Gambiaanse verpleegkundigen betreffende verschillende behandelingen en functie van de afgegeven materialen is bijgebleven. 
Röntgenmedwerkers Els en Mariët, zeer gedreven omdat ze in de korte week zoeel mogelijk wilden bereiken, (net als iedereen overigens) - en wat is gelukt: zoals' ingangen' bij de echo en de CT-scan daarnaast beide multi inzetbaar.
Het resultaat van o.a. 3 werkende röntgen apparaten is weer een prestatie.
Dit samen met Geert L en Geert tK, 2G, denkend, overleggend met firma's en uiteindelijk geslaagde ' operaties' op technisch gebied. En natuurlijk Geert L ook nog 'bijklussend' als onze hoffotograaf! 
Esther, allround, fladderend van het één naar het ander..overal mee kunnen helpen, meedenken..teamwork 
Dank aan de 2 bestuursleden Johan en Monique die vanuit huis de nodige ondersteuning gaven en erg betrokken waren! 
Resultaten: 
23 operaties waarvan enkele mn de gynaecolgische, erg gecompliceerd waren, waardoor we geplande ingrepen toch moesten afzeggen, wat leidde tot teleurgestelde maar ook weer begripvolle reacties van de Gambiaanse patiënten.
Ze staan op de lijst voor de volgende missie 
wondzorg: 101 patienten behandeld op de verpleegafdeling en de 'dressing room' tussen 1 en 90 jaar 
rontgen en technische dienst: zie hierboven maar ook onderhoud van de autoclaaf, het beademingsapparaat de ok-lamp en wat langs kwam geprobeerd te- of gerepareerd.
Ik wil het team Februari 2022 bedanken: iedereen heeft zijn/haar eigen -niet aflatende- bijdrage geleverd. 
Waarschijnlijk heb ik het niet allemaal genoemd en dat is eigenlijk ook niet mogelijk, (wil niemand tekort doen) maar wat een inzet en saamhorigheid wederom!! 
We hebben helaas wel wat gedoe gehad met de laatste loodjes, want hoewel het nog steeds geweldig is om naar Gambia te gaan, was het geregel terwijl de missie klaar was en de gedachte om door verloren data alleen hier te moeten achterblijven was niet de beste optie....maar" het is nooit zo duuster of het wordt wal wear lech"... 
Onze eigen verhalen zullen gauw neerdalen in het SKB Winterswijk en omgeving. 


BEDANKT KANJERS!!  


Carla
 

 

bottom of page