top of page

Locale situatie General Hospital

Het ziekenhuis heeft 2 locaties, één in Banjul en één in Serrekunda. Aan de universiteit kunnen artsen een opleiding volgen. Tijdens hun opleiding werken ze in het ziekenhuis van Banjul. Het streven is dat artsen ook volgend jaar tijdens hun opleiding kunnen werken in Serrekunda. Rondom de ziekenhuizen staan veel kleine health clinics. Eind oktober t/m half november komt er een team uit Canada.

Ziekenhuis in Serrekunda

Ziekenhuis is in 2006 gebouwd en in 2009 gestart. Het heeft 4 verpleegafdelingen met 115 bedden:

1. Kraam- en gynaecologieafdeling

2. Kinderafdeling

3. Interne

4. Chirurgie (geheel leeg)

 

Tevens is op het terrein aanwezig:

 • Eerste hulp
 • Röntgen apparatuur. Ook een scan.
 • Ok complex.
 • Laboratorium
 • “Soort huisartsenpost”
 • Tandarts
 • Apotheek
 • Ambulance auto

 

Patiënten melden zich aan de poort van het ziekenhuis. Een PA’er bekijkt de problematiek. Op de SEH is er een kleine observatieafdeling (3-5 bedden). Patiënten kunnen daar 2-3 uur verblijven nadien naar huis of opgenomen worden.

Op de kleine behandelkamers in het ok complex worden de patiënten via de SEH doorgestuurd voor kleine ingrepen en wondco. Ook komen er patiënten die dagelijks en/of wekelijks komen voor wondco en opnieuw verbinden.

Er werken veel artsen uit Cuba. Cubaanse artsen werken er 1-2 jaar. Weinig artsen gezien uit Gambia. Zij vertrekken na hun opleiding naar privé klinieken waar ze beter salaris krijgen. Geen chirurgische arts gezien. Deze afdeling is dan ook geheel leeg.

Afdelingen zijn gesplitst in mannen en vrouwen.

Er zijn 3 ploegendiensten. Dus altijd artsen en verpleegkundigen aanwezig.

Wanneer het ziektebeeld te complex is of als er geen arts aanwezig is worden de patiënten overgeplaatst naar het ziekenhuis in Banjul.

Er zijn OK-assistenten en anesthesiemedewerkers; zelfs is er af en toe een anesthesist, die vooral werkzaam is in het grote ziekenhuis in Banjul.

Dr. Isver: anesthetist

Mr. Famara: anesthesieass.

Mr. Silla: technische man...

Elektriciteit is er de gehele dag aanwezig.

Nederlands team:

Aanbod patiënten

Sankung heeft een lijst met patiënten en aandoeningen. Ook vanuit de health clinics. Hij maakt een selectie. Zorgt ervoor dat de patiënten ongeveer 3 dagen van te voren in Serrekunda zijn. Onze chirurg kan de patiënten en hun aandoeningen screenen en geeft aan wie hij kan helpen/opereren. Afgesproken 5 – 6 operaties op een dag.

Medicatie

Voorradig in het ziekenhuis:

 • Atropine / ephinifrine/ pentothal/ curalest/ 2%lidocaine
 • via apotheker Malak Chemist een offerte aan te vragen voor de volgende medicijnen:
 • ephedrine / midazolam /propofol /mivacron /prednisolone /sevorane /ethrane/ 0,5% hyperbaric bupivacaine /naloxone /neostigmine /oxytocine /gammaglobuline
 • morphine, indien niet voorradig meer, binnen 24 uur te verkrijgen vanuit Dakar
 • fentanyl

Indien de offerte acceptabel is: bestellen...De apotheker wist niet met zekerheid of alles geïmporteerd zou kunnen worden...

Voor wat ontbreekt, zelf meenemen met begeleidende brief van Minister invoeren, zodat we geen problemen krijgen bij de douane.

Ze willen graag een interactie tussen hun team en het onze....weten zelf veel en doen ook enorm veel....hoewel altijd bevoegd?, bekwaam zeker in onze ogen.

Aanwezig

 • Sterilisator, Autoclaf, Koelkast, Beademingsmachine, Defibrillator, O2, Tubes, deze worden gesteriliseerd, Uitzuigapparaat, Laryngoscoop, Larynxmasker, Mayotubes

Meenemen

 • Zeep + borstels meebrengen...worden hergebruikt....wassen gebeurt met gewone flacon hand zeep, Materiaal setjes voor ok, Matjes om in te hechten bij herniotomie ,Ok kleding, 1,5V batterijen, larynxmasker, mayotubes, tubevoerders, gazen, beademingsslangen/filters; aanwezig, maar niet genoeg, vicryl 1.0, 2.0, 3,0 spinaalnaalden 22 gauche. 25- 27, wel wat aanwezig maar meebrengen, infuusnaalden en vloeistoffen...wel voorradig...maar mag altijd worden meegebracht

Verblijf

Patiënten verblijven op de verpleegafdeling. Er zijn verpleegkundigen aanwezig. Recovery is er wel. Maar hangt alleen maar een bloeddrukmeter. Verder geen recovery functie zoals wij die kennen.

Onze chirurg bepaalt wanneer patiënt met ontslag mag.

Materiaal en apparatuur die zij nog graag willen:

 • Vernevelapparaat, Weegschaal voor kinderen en volwassenen, Po’s, Suikerapparaat en strips, Hechtmateriaal, Gazen voor in de buik, Dekens en lakens.

Verzoek van hen is of er een scholing door de anesthesist van 1- 2 uur gegeven kan worden op de American University. De scholing moet gaan over anesthetica, bijwerkingen en gevolgen en complicaties.

ook willen ze graag een uroloog/gynaecoloog....Muhammed Sillah..medewerker...physisian die "alles" doet heeft deze nodig omdat hij in het project zit voor meisjes/vrouwen die door langdurige en niet vlekkeloos gaande bevallingen vaginale fistels overhouden en door alles wat daarbij hoort (luchtjes ed.) buiten de compound terecht komen.

Hij zou graag zien dat ze geopereerd worden en er weer bij horen.

Onze contactpersoon probeert een verblijf voor de hele groep te regelen op loopafstand van het ziekenhuis.

De komende tijd horen we hier meer van.

bottom of page