top of page

Missie 2012

Vol indrukken, met weemoed en de intentie terug te komen omdat er nog zoveel is te doen. Dat gevoel overheerste bij de groep vrijwilligers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix uit Winterswijk (SKB) die zaterdag 1 december uit Gambia terugkwamen. Gedurende twee weken hebben zij kleine operaties verricht, scholing gegeven en hulp geboden in het Serrekunda General Hospital in Gambia.

Wat begon met het verzoek om een zuurstofapparaat, resulteerde in het project SKB4Gambia. Afgelopen jaar is allerlei materiaal ingezameld en verscheept naar het ziekenhuis in Serrekunda. Kartrekker van het project is IC-verpleegkundige Carla Klein Breteler, die vorig jaar na een vakantie in Gambia een inzamelingsactie was begonnen. Dit mondde al snel uit in een plan om ter plekke hulp te bieden.

Na een jaar vol voorbereiding, inzamelingsacties en contacten met het Serrekunda Hospital, was het half november zover. Een medisch team, aangevuld met directeur Henri Janssen en technische man Jan Elschot, reisde af naar Gambia.

In Gambia aangekomen werd het team direct geconfronteerd met een andere cultuur. De invoer van de extra bagage, waaronder een doos met knuffels en ovenschorten, ging moeizaam. Operatiekamers en apparatuur die niet steriel waren, een andere mentaliteit van het ziekenhuispersoneel, de stroomvoorziening die regelmatig uitviel, kortom dit vergde de nodige flexibiliteit, creativiteit en inzet van de vrijwilligers.

Voor de komst van het team waren patiënten geselecteerd die voor een operatie in aanmerking kwamen. Omdat het team maar twee weken in Gambia was, was bewust gekozen voor kleine ingrepen waarbij het risico op complicaties beperkt was. Buiten deze groep patiënten kreeg het team ook te maken met onverwachte en ongeplande ingrepen. Zo werd er een kindje van 1,5 jaar met ernstige brandwonden op borst, hals en kin, binnengebracht. Later die dag volgden nog twee kinderen. Brandwonden komen veel voor, omdat iedereen op open vuren kookt.

Heel ingrijpend is ook het verhaal van een meisje van vier weken. Een open ruggetje met een wond. In Nederland zou het meisje wel geopereerd kunnen worden, maar hier in Gambia zal ze waarschijnlijk overlijden. Alles op alles wordt gezet om dit kleine meisje in Nederland te laten opereren. Hopelijk is het niet te laat voor de kleine Nyima.

Na de laatste controles van de patiënten, het instrueren van het personeel en een gesprek met de directeur van het Serrekunda General Hospital is het team weer terug in Nederland. In twee weken tijd hebben zij bergen werk verzet, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat.

Het project SKB4Gambia gaat door

BELEEF DE OMGEVING VAN SERREKUNDA

TEAM ACTIEF IN HOSPITAL SERREKUNDA

DE MENSEN VAN SERREKUNDA KENNEN VELE  MOOIE GEZICHTEN

bottom of page