top of page

Missie 2013

15 november

Vrijdag 15 november is het dan zover: het team –weliswaar in een andere samenstelling- keert terug, en is van plan opnieuw bergen te verzetten. Ook dit jaar is er weer sprake van een enorme aanloop van voorbereidingen: zo is er een zeecontainer vol materialen (geschonken door diverse firma’s, zorgcentra en particulieren) verscheept en reeds vrijgegeven in de haven van Banjul. Ook zijn er diverse inzamelingsacties en een wandeltocht georganiseerd ten behoeve van SKB4Gambia. Het is zelfs zo dat diverse partijen hebben aangegeven zich aan te willen sluiten bij SKB4Gambia! Het gaat onder meer om de Travel Health Clinic: een aantal verpleegkundigen en een arts maken begin december een studiereis en zouden indien nodig een aantal door ons team behandelde patiënten kunnen vervolgen. Ook het Saxion College in Enschede heeft SKB4Gambia benaderd met de vraag of er in het Serrekunda General Hospital stagemogelijkheden voor studenten Verpleegkunde. In de tweede week van het verblijf in Gambia, komen er medewerkers van het Saxion op bezoek, om hiervoor een en ander voor te bereiden en om afspraken te maken. Genoeg mooie ontwikkelingen dus!


Annemieke Kreiter en haar man Manfred, zetten zich ook in voor SKB4Gambia. En wel op een heel bijzondere manier: zij rijden namelijk de Amsterdam Dakar Challenge! Je kunt hun avonturen volgen via: www.amsterdamdakar.com of via www.facebook.com/WinterswijkDakar

Het team 2013 bestaat uit een bonte mengelmoes van artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, technische mensen en OK-assistenten.
Overigens dienen zich vanuit het SKB alweer belangstellenden voor een reis in november 2014 aan. Gedurende het komende verblijf zal worden bekeken welke mogelijkheden er zijn voor de geïnteresseerde vakgroepen en medewerkers.

P.S.
Ken je Nyima nog? Met haar pretoogjes en gulle lach, veroverde deze vrolijke baby onze harten. Nyima had in Gambia –haar geboorteland- vanwege de geringe medische voorzieningen aldaar, geen kans op een goed leven. Zij had namelijk een tumor aan haar onderrug. Deze was niet kwaadaardig, maar doordat hij op de organen drukte op den duur wel levensbedreigend. Omdat de initiatiefnemers van SKB4Gambia, Ria Elschot en Carla Klein Breteler, zich de situatie van Nyima zo aantrokken, zamelden zij geld in om Nyima in Nederland te laten opereren en haar op die manier een eerlijke kans te geven. In het voorjaar van 2013, werd Nyima geopereerd in het UMCN, het SKB verrichte de nazorg. Na de operatie verbleven Nyima en haar moeder enige tijd bij Ria Elschot thuis. Toen de wond geheeld was, en Nyima het goed maakte, keerden moeder en dochter terug naar Gambia.
Het SKB4Gambiateam zal de kleine meid en haar familie ook ditmaal gaan bezoeken. Een update volgt uiteraard!

SKB4Gambia amsterdam dakar 2013 (2).jpg

Amsterdam Dakar

Monstertocht 

Amsterdam - Dakar challenge

1239778_430452807066234_879864547_na.jpg

Wandelen

Een sponsor wandel- en trimtocht voor SKB4Gambia

Libelle-nr-51-cover.gif

Libelle

Interview met Ria Elschot 

"Echte mensen"

Sponsering activiteiten

 

Verslag Bas van Beek

anesthesie  medewerker

Zoals de meesten van jullie wel weten is dat we in november 2013 een 2e missie hebben gehad naar het Serekunda general Hospital in The Gambia

Deze missie was ook weer een succes volgens ons en de mensen van het ziekenhuis in The Gambia.

Mede door de samenstelling van het team en de diversiteit disciplines hebben we veel kunnen doen. Ook hebben we toen onze Canadese collega’s ontmoet. En dat was nuttig want het is altijd prettig. Want we willen graag meer met hen gaan overleggen over de missies en eventueel samen gaan werken. Zo hebben we nu patiënten van hun missie gezien en daar waar nodig nog nabehandeld en andersom hebben wij patiënten gescreend voor hen.

De samenwerking met de Cubaanse staf verliep wat moeizamer vooral vanwege taalproblemen. De Cubanen spreken erg beperkt Engels, maar ook dat heeft zich uiteindelijk weer gered. Improviseren is een toverwoord en als je daar mee ui de voeten kunt dan kan er veel. Dat geldt voor alle partijen, gebruiken, materialen etc., Etc. Maar er is nog steeds veel te doen.

 

Daarom zijn we aan de gang gegaan met een volgende missie. Carla en Johan zijn in het kader hiervan in juni terug geweest naar The Gambia. Als en soort kwartiermakers voor de volgende missie. En er waren een aantal zaken die geregeld moesten gaan worden, o.a. Bankzaken. Ook hebben ze een aantal ding besproken met het management en het personeel van het ziekenhuis. Er is een terugkoppeling gemaakt over de dingen die gedaan zijn tijdens de afgelopen missies. Er is ook afgesproken dat er we gaan werken aan verbeterpunten voor de Ok en dat we gezamenlijk over eventuele investeringen gaan nadenken. Deze kunnen dan weer doorgespeeld worden aan hogere instanties, (Regering) aldaar. Een project waar we eigenlijk wel iets mee willen is een zonnecollectorproject zodat de stroomvoorziening met name op de operatiekamers constanter wordt. Want de stroomvoorziening laat je nogal eens in de steek en dat is tijdens een operatie wel lastig.

 

We hadden de volgende missie gepland voor januari 2015. Het zal U echter niet verbazen dat deze missie afgeblazen is i.v.m. de Ebola Outbreak in westelijk Afrika!! Voor zover bekend zijn er nog geen gevallen bekend in The Gambia maar wel in Senegal. We hebben overleg gehad met o.a. Dokters van de Wereld, Team Canada en het Serekunda General Hospital. En we hebben besloten om niet te gaan. Ook team Canada gaat niet in november vanwege de Ebola Outbreak en personele problemen. Er is dan ook besloten om voorlopig niets officieel te plannen. Maar er we gaan wel door met voorbereidingen want we hebben het voornemen om eind 2015 weer terug te gaan mits de situatie het toelaat!!!!! Dit geeft ons wel de tijd om een aantal zaken te gaan/proberen te regelen. Want ook vanuit Nederland kunnen we genoeg regelen.

 

Materialen.

Er is wee veel materiaal geschonken. Dit willen we gaan uitzoeken, sorteren, catalogiseren en opslaan. De bedoeling is om dit materiaal dan per afdeling te gaan verpakken en opslaan zodat we straks snel weten wat er is en wat we wel of niet mee gaan nemen.

Dus als er nog ergens stellingen staan die niet gebruikt worden dan houden we ons aanbevolen.

 

Chirurgisch instrumentarium.

Tot nu toe hebben we de instrumenten kunnen gebruiken van o.a. Interplast.

Het is echter niet zeker of dat altijd kan, dus lijkt het ons raadzaam om zelf een aantal instrumentensets aan te schaffen. Dit gaan we dan ook verwezenlijken in december via een bedrijf in Apeldoorn die  zeg maar 2de hands materiaal verkoopt.

 

De personele bezetting.

De bezetting van ons team is ook iets waar we mee bezig zijn. Er zijn plannen en daarvoor is meer personeel nodig.

Het is nog te vroeg om daar uitgebreid op in te gaan maar we houden U op de hoogte en als er meer duidelijkheid is laten we dat weten.

 

Team Canada.

De contacten met hen gaan we onderhouden en daar waar mogelijk proberen zaken samen te gaan regelen.

Daarbij kun je denken aan:

1. Screenen van patiënten.

2. Nabehandelen van patiënten.

3. Opleiden van personeel.

 

Ook kan het personeel van het Ziekenhuis in The Gambia al dingen gaan doen. Daarbij kun je denken aan:

 Onderhoud.

 Sorteren en opslaan van materialen.

Verder is er een nieuw hoofd OK aangenomen en daar willen we ook graag mee in contact komen en in overleg gaan. m dan te zien wat we vanuit Nederland al kunnen gaan doen.

 

Zelf ben ik bezig om te zien of het mogelijk is om Baboucarr Ceesay,  (een OK personeelslid) de opleiding tot Anesthesiemedewerker te laten volgen. We hebben Baboucarr leren kennen als een integer hardwerkend mens. Hij is voor ons ook een grote steun en toeverlaat geweest tijdens onze missies. Maar zoals voor zovelen is het haast niet te doen om een dergelijke opleiding te bekostigen. Vandaar dat ik mij wil inzetten om hem in ieder geval een start te kunnen laten maken met deze opleiding.

Kortom er is genoeg te doen voor ons en de mensen in het Serekunda General Hospital. Als we de schouders er onder blijven zetten dan ben ik er van overtuigd dat we ergens komen.

bottom of page