top of page

Ten dode opgeschreven baby

krijgt operatie in Winterswijk. 

Bron; Telegraaf 10 januari 2013

Door Jan Colijn 

Weer hoop voor kleine Nyima.

De moeder zat al een uur met een pakketje in haar arm op een stoel bij de ingang. Tot ze op een gegeven moment wenkte naar Carla Klein Breteler. „Ze vouwde het bundeltje open en daar lag Nyima.” De drie weken oude baby leek ten dode opgeschreven omdat ze een tumor had, maar komt nu eerdaags naar Nederland voor een levensreddende operatie. „Ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, we redden een meisje. Een meisje dat straks weer een toekomst heeft.”

Carla Klein Breteler, verpleegkundige op de intensive care van het streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, gaat jaarlijks met haar echtgenoot Wilfried met vakantie naar Afrika. „In november 2011 was dat Gambia. Maar tijdens zo’n vakantie wil ik ook altijd even in een ziekenhuis kijken.”

Ze schrok van wat ze daar zag. „Het gebouw was weliswaar vrij nieuw, maar ze hadden daar amper middelen. Nauwelijks verband en medicijnen. En nog erger: er waren amper artsen beschikbaar. Tja, wat heb je dan aan een gebouw?”

Thuisgekomen sprak ze haar collega’s in Winterswijk aan. „Waarop we besloten om in november 2012 met een medisch team naar Gambia af te reizen. Een reis die we uit eigen zak hebben betaald. Daar hebben we tientallen operaties verricht.”

Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis van Serrekunda zag Carla de moeder zitten. „Iedereen liep langs haar heen en ze zei niets. Tot ze me na dik een uur wenkte, het bundeltje opende en ik Nyima zag liggen.”

De baby was er op dat moment slecht aan toe. „Ze was ondervoed en leek te vroeg geboren.” Het medisch team wist het kleintje zo stabiel mogelijk te krijgen. „Zelf sprak de moeder geen woord Engels, maar van iemand ter plaatse, die de taal van haar stam verstond, hoorden we dat Nyima nog maar drie weken oud was. Haar moeder had al die drie weken gehuild omdat haar kind er zo slecht aan toe was.”

Toen de moeder zich meldde bij het ziekenhuis van Serrekunda, bleek ze vanuit een ander groot hospitaal te zijn weggestuurd. „Daar had ze te horen gekregen dat er geen hoop meer was. Nyima heeft namelijk een tumor aan haar stuitje. Een operatie die hier betrekkelijk eenvoudig is, maar die ze daar niet kunnen uitvoeren. Bovendien was de moeder arm, zo was haar verteld. Er was dus geen redding meer mogelijk…”

Wanneer het Achterhoekse team niets zou doen, zou het daarmee dus het doodvonnis van Nyima tekenen. „Daarom vonden we dat we in actie moesten komen. Terug in Nederland vonden we een chirurg van het Radboudziekenhuis in Nijmegen die bereid was de operatie in zijn vrije tijd uit te voeren. Al moeten we uiteraard wel Nyima’s verblijfskosten in het ziekenhuis, maar ook de overtocht voor moeder en kind betalen. Daarvoor is 15.000 euro nodig.”

Acties

Daarop werden rond de kerstdagen allerlei acties op touw gezet. „Erwtensoep verkopen, souvenirtjes, cupcakes. Bovendien kregen we donaties vanuit het hele land. Intussen is er bijna 10.000 euro binnen. Omdat haast is geboden, hebben we de procedure alvast in gang gezet om Nyima en haar moeder naar Nederland te halen.”

Nyima’s moeder heeft het goede nieuws intussen te horen gekregen. „Vanaf het moment dat ze hoorde van onze actie, informeerde ze dagelijks bij onze contactpersoon in het ziekenhuis van Serrekunda hoe het ermee stond. We beseffen het: het is slechts een van de vele kindertjes in dat land die hulp nodig hebben. Maar nadat we Nyima daar hadden zien liggen in de armen van haar huilende moeder, was niets doen voor ons simpelweg geen optie meer.”

Baby Nyima is

gearriveerd in Nederland.

26 februari 2013

Baby Nyima is gearriveerd in Nederland.

 

Het 4 maanden oude meisje uit Gambia moet geopereerd worden aan een enorme tumor, anders gaat ze dood. Dinsdagochtend kwam ze met haar moeder aan op Schiphol, maar tot maandagmiddag was het nog helemaal niet zeker of dat wel zou lukken

De operatie van de doodzieke baby Nyima uit Gambia is voorspoedig verlopen.

20 maart 2013

NIJMEGEN/ WINTERSWIJK

De operatie van de doodzieke baby Nyima uit Gambia is voorspoedig verlopen. In het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen deden zich woensdagmorgen tijdens de operatie geen complicaties voor.

De operatie van de baby was mogelijk gemaakt door een actie van personeel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix, dat geld inzamelde voor de reis en de behandeling.

Meteen na haar geboorte bleek Nyima een tumor aan haar onderrug te hebben. Zou Nyima niet worden geopereerd, dan zou ze overlijden.

De operatie in Nijmegen duurde 3 uur, anderhalf uur korter dan gepland. Nyima blijft nu enkele dagen in het Radboud Ziekenhuis, waarna ze verder zal herstellen in het ziekenhuis in Winterswijk

Baby Nyima is weer

thuis na operatie

Baby Nyima is weer thuis na operatie

 

EIBERGEN - Baby Nyima en haar moeder zijn weer veilig thuis in Eibergen, bij Ria Elschot en haar man. Het meisje is behandeld aan een levensbedreigende tumor die in Nederland goed te behandelen is, maar in Gambia haar dood zou betekenen.

Medewerkers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk kwamen met Nyima in contact tijdens vrijwilligerswerk in Gambia. Ze zamelden 15.000 euro in voor de operatie en het verblijf in Nederland.

De tumor is in het Nijmeegse St. Radboudziekenhuis verwijderd. De afgelopen dagen verbleef Nyima in het ziekenhuis in Winterswijk. Daar wordt ook alweer de volgende reis naar Gambia voorbereid. De bedoeling is dat een speciaal team van artsen in november twee weken operaties gaat uitvoeren bij zowel kinderen als volwassenen.

Baby Nyima blijft voorlopig in Nederland, totdat de wond helemaal genezen is. Dit kan nog wel een paar weken duren. Ria Elschot en haar man zijn inmiddels gehecht aan het babytje en haar moeder. 'Ze doen het heel goed. Nyima is heel vrolijk en haar moeder belt elke dag wel even met het thuisfront in Gambia.'

Nyima viert Pasen thuis

 

Ze lacht, ze huilt, eet goed en produceert de ene gevulde luier na de ander. Kortom, het gaat goed met baby  Gambiaanse meisje werd anderhalve week geleden een tumor weggehaald. Ze herstelt zo snel, dat ze nu al uit het ziekenhuis is en samen met haar moeder bij haar gastgezin in Eibergen de Paasdagen kan doorbrengen.

Baby Nyima weer

gezond  naar huis

 

10 mei 2013

Baby Nyima is gezond en weer op weg naar huis. Het Gambiaanse kindje had een tumor die in eigen land haar dood had betekend, maar hier in Nederland goed te behandelen is. Medewerkers van het streekziekenhuis in Winterswijk hebben eind vorig jaar geld ingezameld om de reis en de operatie mogelijk te maken.

10 mei 2013, Afsluiting project Nyima.

Baby Nyima en haar moeder Nyara zijn terug in Gambia. Er zijn, als "afsluiting" van het project Nyima, opname’s gemaakt door SBS6. Deze beelden zijn binnenkort te zien in Hart van Nederland.

Een verhaal van Kerst tot en met Pinksteren ..zoals Ria en Jan zelf zeiden. Natuurlijk met dank aan de media, die de actie rondom Nyima hebben belicht.

 

Nyima nu blakende kleuter

Ziekenhuis levert nazorg

na redding baby in Gambia

De Telegraaf  2015 augustus

Jan Colijn

Van doodzieke baby naar blakende kleuter. Het gaat voorspoedig met ’baby’ Nyima uit Gambia.

De kleuter, die in november drie jaar wordt, krijgt intussen volop ondersteuning vanuit Nederland. Ons land leefde massaal mee, toen de baby in het voorjaar van 2013 naar Nederland werd gehaald voor een levensreddende operatie. De baby had een tumor aan haar stuitje, waardoor ze in haar vaderland ten dode was opgeschreven. Terwijl deze aandoening in ons land relatief goed te behandelen is.

Team

Een team artsen van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, dat regelmatig naar Afrika afreist om te helpen in het plaatselijke ziekenhuis van Serekunda, haalde de baby na een inzamelactie naar ons land. Een chirurg van het Radboudziekenhuis in Nijmegen voerde vervolgens in zijn vrije tijd de operatie uit.

„Nadat we in mei 2013 Nyima en haar moeder terugbrachten naar Gambia en we zagen hoe de familie daar woonde, stond voor ons vast: dit is niet het laatste wat we doen. We wilden Nyima en haar familie zoveel mogelijk blijven ondersteunen”, aldus Ria Elschot, medewerkster van het SKB.

Tijdens een werkbezoek later dat jaar werd woonruimte voor de familie geregeld. „Ook hebben we werk voor de vader van Nyima gevonden, als ambulancechauffeur voor het Serekunda General Hospital. Hun loon is net voldoende om in het dagelijks onderhoud te voorzien. En dus zorgen wij voor de huur. De oudste broertjes en zusjes gaan nu naar school. Ons streven is dat Nyima straks ook naar school kan. Ook hierbij ondersteunen we de familie. 

bottom of page