top of page

Missie 2016

29 januari

Verslag Bas van Beek

Na de nodige voorbereidingern vertrokken we 29 Januari 2016 weer naar Gambia voor onze 3de missie.

We zijn dit keer met 15 personen en iedereen heeft er veel zin in. Ons speerpunt ligt deze keer op de schildklierchirurgie, wondzorg en het geven van lessen aan anesthesiestudenten van de American International University West Africa.

 

Er is in de afgelopen maanden veel contact geweest met team Canada mbt de schildklierchirurgie. Samen hebben we een aantal patiënten voorbereid op een operatie. De Canadezen hebben de patiënten onderzocht, laboratoriumtechnisch, medicamenteus en lichamelijk zodat ze veilig geopereerd kunnen worden. Verder zijn er afspraken gemaakt met de staf van de universiteit mbt geven van onderwijs aan de anesthesiestudenten. Voor hen is ook het nodige lesmateriaal en oefenmateriaal geregeld.

 

De wondzorg is weer zo zorgvuldig voorbereid, veel van deze zorg kan echter pas ter plekke bekeken en geregeld worden.

 

Natuurlijk hebben we ook 2 techneuten bij ons, Jan te Kulve en Jan Elschot. Een gouden duo, dat kunnen we niet te vaak zeggen!!! Aan Jannen geen gebrek deze keer, wel 3 stuks, De derde is dr. Jan Roussel onze Chirurg.

 

Het is niet  de bedoeling om de missie van dag tot dag te beschrijven, dat zou te veel worden. Na onze aankomst zijn we in het weekend bezig geweest om van allerlei zaken te regelen en uit te pakken. Het weerzien met onze oude en nieuwe  collega’s was weer hartelijk en ontroerend. Dat geeft toch een soort gevoel van weer  “thuis komen”.  Er was in onze eerste week ook een team uit Saudi Arabië aanwezig. Dit team opereerde voornamelijk vrouwen die na de bevalling een blaas/vaginafistel hebben opgelopen. Gelukkig  hebben we fijn met elkaar kunnen werken zonder dat we elkaar voor de voeten liepen. at koste wel wat regelwerk maar het verliep goed.

 

Op maandag zijn we gestart met onze ingrepen, geholpen door dr Manneh, de Gambiaanse chirurg. We maken ook zo optimaal mogelijk geruik van de bedden! Halverwege de morgen was er een grote meeting georganiseerd door de CEO van het ziekenhuis waarin de gastteams werden voorgesteld aan een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit Gambia. it alles werd gefilmd door de Gambiaanse televisie. Het ging er allemaal erg officieel aan toe, toch wel apart!!

 

Wat hebben we gedaan gedurende de missie?

We hebben in totaal 48 Patiënten geopereerd. Dit aantal ligt wat lager als tijdens onze vorige missies en dat heeft te maken met de aard en  de duur van de operaties, schildklieroperaties en een aantal  grotere buikoperaties. Het OK-team, Dr Roussel, dr Huntink, dr Sprakel, Karin, Marloes, Dini, Linda, Nick en Ans hebben samen met onze Gambiaanse collega’s  veel goed werk geleverd. En dan moet ik een man wel noemen en dat is Pa Lamin.

 

Hij is de man van de sterilisatie en hij levert geweldig werk, wat een arbeidsethos heeft hij. Een diepe buiging voor hem is op zijn plaats, hij wordt ook door de stichting ondersteund met zijn studie. Verder hebben we onder soms zeer chaotische toestanden een groot aantal patienten gescreend. Veel van deze patiënten heb ik (Bas) in overleg met dr Roussel en dr Sprakel  doorverwezen naar dr Manneh en het ziekenhuis in Banjul. e stroom patiënten is haast onuitputtelijk en het gaat van kleinigheden tot zeer trieste gevallen.

 

De wondzorg, Doreen, Ina en 2 Gambiaanse verpleegkundigen hebben tussen de 250 en 275 behandelingen en consulten verzorgd. In hun werk zat ook een gedeelte onderwijs verpakt wat zijn vruchten lijkt af te werpen.

 

Er is onderwijs gegeven aan anesthesiestudenten door dr. Huntink, dr. Sprakel, Karin en Bas. Dit waren theorielessen over circulatie, ventilatie, medicatie en loco regionale anesthesietechnieken. En praktijk lessen over o.a. luchtwegmanagement.

 

Onze voorzitster Carla is samen met Sangkun druk geweest om van alles te overleggen en te regelen met o.a de CEO van het SGH. odat het ook in de toekomst mogelijk blijft om samen te werken en materialen te vervangen.

 

De staat van de Anesthesiebeademingmachines is iets wat ons zorgen baart. We willen dan ook graag een project op starten waarbij we samen met het SGH en de Gambiaanse overheid op zoek gaan naar een goede oplossing voor dit probleem.

Ook de IT doet zijn intrede in het SGH, daar heeft dr Roussel zo zijn ideeën over. Daar over later meer.

 

Technisch is er ook wer veel gebeurd, ons technisch duo heeft weer bewezen over een stel gouden handen te beschikken!!!!!

 

In het tussen liggende weekend hebben we nog een privé kliniek bezocht, de Afrimed kliniek. Dat zag er allemaal gelikt uit maar het is voor de gewone Gambiaan geen haalbare kaart om zich daar te laten behandelen. We kwamen daar terecht via een Zwitserse IC verpleegkundige en haar nderlandse collega. En dan toch nog een beetje de toerist uithangen op Zaterdagmiddag en  Zondag. Zondag zijn we naar Makasutu Forest geweest  een park met onder andere een mangrove gebied. Daar zijn we rondgeleid door een gids, mooi. Natuurlijk veel vogels en een aantal apensoorten waaronder beerbavianen.

Dat hadden we wel even nodig want het werken vergt toch wel veel van de energie, dat klinkt misschien wat vreemd maar je bent in een totaal andere wereld.

 

 

Na het weekend er weer tegen aan. Het was wel rustiger  als team alleen. Het gaf ons de mogelijkheid om af en toe op 2 ok’s te werken en wat  extra assistentie te verlenen aan de Cubaanse gynaecoloog en dr Manneh. Ook hebben we toen het een en ander kunnen doen aan het post operatief pijn management .

 

Alle dagen waren weer goed gevuld. ussen de ingrepen door,  in de pauzes  en sávond al weer brainstormen over hoe nu verder

 

Aan het eind van de week weer opruimen, materialen  verdelen en afspraken maken met een aantal mensen over de voortgang van een aantal projectjes. En een etenje met de staf en de studenten van AIUWA.

 

Vrijdag moe maar weer voldaan naar huis. Alleen Dini en dr Sprakel blijven achter om samen met hun partners  Nog een week Gambia te verkennnen.

 

Al met al is het weer een geslaagde missie geweest, waar we weer veel van geleerd hebben. Namens het gehele team:  

Aan een ieder die ons gesteund heeft  op wat voor een manier dan ook.

 

EEN GROOT DANK JULLIE WEL!!!!!!!!!!!!

 

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor een nieuwe missie al wwer in volle gang. Het team is voor een groot gedeelte alweer bekend. Dus we kunnen er weer tegen aan.

We willen graag een film/foto avond organiseren.Ook dit loopt en er zal binnen korte tijd een aankondiging verschijnen  via een aantal wegen.

 

Namens SKB4GAMBIA, Bas van Beek.

Kaarten van Isa

kleuren Gambia

Correspondent van

De Telegraaf  2016 feb 06

 

Kinderen in Gambia genieten van kaarten en knuffels die ze te danken hebben aan de laatste wens van Isa uit Winterswijk.

Toen vorig jaar bleek dat de driejarige Isa niet lang meer te leven had, zetten haar ouders een actie op om zoveel mogelijk kaartjes en knuffels in te zamelen voor hun doodzieke dochtertje. Lang heeft ze er niet van kunnen genieten, want circa twee maanden later overleed ze al. Maar bij kindertjes in Gambia zijn de ’knuffels van Isa’ nu in goede handen.

Toen in februari vorig jaar duidelijk werd dat er geen overlevingskansen meer voor Isa waren, startten ouders Monique en Edwin de actie op. Omdat Isa zo dol was op het uitpakken van kaartjes.

Ze hoopten op enkele postzakken, maar het liep al snel compleet uit de hand. De postbezorgers moesten overuren draaien en in totaal kwamen er ruim 70.000 kaarten binnen. Tot vanuit China aan toe. Maar de tumor, die bij 1 op de 100.000 kinderen voorkomt, werd Isa fataal. Daarop besloten de ouders om de enorme hoeveelheid knuffels en kaarten te doneren aan het ziekenhuis in haar woonplaats. Vanuit dit ziekenhuis worden regelmatig hulpacties voor kinderen in Gambia op touw gezet. Besloten werd om een immense partij knuffels en kaarten te doneren aan een school in Gambia, waar ze in een uitpuilende Mercedes werden afgeleverd. ,,Nadat we de Gambiaanse kinderen hadden verteld over Isa en waarom ik er was, werd er gezongen en mochten de kinderen een voor een een kaart ophalen”, zo laat een woordvoerster van Streekziekenhuis Koning Beatrix 4 Gambia weten. ,,En ze waren er allemaal enorm blij mee. Er had geen betere bestemming kunnen zijn.”

Krantenartkel Isa

Klik op plaatje voor interview

Foto kaarten Isa 2016
bottom of page